Technieken

Raku is een speciale stooktechniek. Na de biscuit-brand [eerste keer bakken]kunnen de werken op elke gewenste manier worden geglazuurd met raku-glazuur en gebrand op 900 a 1000 graden. Er kan bij het stookproces veel stoom en rook vrijkomen zodat stoken in de open lucht het meest geschikt is. De potten worden met een ijzeren tang in de oven gezet en wanneer het glazuur is gesmolten er uit gehaald waarna ze in een metalen vat met zaagsel worden geplaatst. Dit vat direct vlam bij aanraking van de hete potten. De werkstukken blijven enige tijd in de vlammen liggen waardoor de speciale kleuren ontstaan. Na deze brand moeten de werkstukken schoon worden geboend.

Engobe is gekleurd slib (vloeibare klei) waaraan metaaloxydes of kleurstoffen zijn toegevoegd.Het is een van de eenvoudigste manieren om ongebakken klei van een gekleurde decoratie te voorzien.

De decoratie kan je aanbrengen met engobes, oxydes of glazuren die je bv. kunt kwasten, spuiten of gieten

De meest werkstukken zijn handgevormd,d.w.z. dat ze uit rollen klei worden opgebouwd die (zonder lucht ertussen) aan elkaar gehecht worden. Als er lucht in je werkstuk zit klapt het in de oven kapot. Dozen e.d worden gemaakt van plakken klei die na enigszins drogen met slib,(natte klei) aan elkaar worden gehecht.