CV

Mijn naam is Yvonne Verweij en als hobby doe ik aan “pottenbakken’’.

Mijn eerste werkstuk, een vaas, maakte ik zo’n 25 jaar geleden toen ik een opleiding handvaardigheden volgde. Daarbij werkte ik met allerlei verschillende materialen.
Het pottenbakken sprak me daarbij het meest aan.Vanaf toen heb ik al heel wat vazen en schalen gemaakt.

Bij Petri Voet, een bekend keramiste uit Capelle aan den IJssel, leerde ik de kneepjes van het vak. Via een heel eenvoudig werkstuk ben ik gaan experimenteren met verschillende vormen.

In Gouda volgde ik 1 jaar de vakopleiding keramiek, maar aangezien het draaien op een schijf me totaal niet aansprak, ben ik daarmee gestopt.

Ik maak altijd handgevormde werkstukken waarbij ik heel af en toe een mal gebruik

Sinds kort werk ik ook met grote stukken klei waaruit ik dan een menselijke vorm, meestal een romp, maak. Deze wordt dan later doorgesneden en uitgehold. Een werkstuk moet altijd hol  zijn om gebakken te worden.

Na 1 keer bakken wordt het werkstuk geglazuurd en opnieuw gebakken.

Een keer per week werk ik samen met anderen in een buurthuis.Het is daarbij mogelijk om wat grotere werkstukken te maken.Thuis bezit ik een kleine keramiekoven.

Zeker een keer per jaar ga ik naar een workshop “Raku stoken”. Daarbij  worden de reeds een keer gebakken werkstukken overgoten met oxydes en dan, in een zelfgemaakte oven van stenen, in open vuur gebakken.
Ook wordt er op zo’n dag ook gewerkt met speciale glazuren. De werkstukken  worden van glazuur voorzien en daarna in een gasoven hevig verhit.  Vervolgens gaan ze (gloeiend heet)  in een ijzeren vat met zaagsel. Het zaagsel ontvlamt direct waardoor er speciale effecten